zondag 27-11-2011
Door: pelgrimsveldhoven
Blijf op de hoogte en volg Pelgrims
27 November 2011 | Nederland, Veldhoven
Al direct buiten Jeruzalem dalen we af in de woestijn van Judea, een steen woestijn, met eerst nog een plukje groen en enkele schaapskudden en een herder op zijn ezeltje.
Naar de Dode Zee is een afdaling van ca.1200m. de Dode Zee is het diepste deel van de oppervlakte van de aarde. De dode Zee is een zoutzee en vooral zo zout doordat deze ligt op een zoutvlakte.
Al vroeg bereiken we Qumran. We krijgen een inleiding met een Imax-film over de Essenen en Johannes de Doper. Johannes is deels bij de Essenen opgegroeid en heeft deze verlaten 2 jaar voor hij volledig zou zijn opgenomen. Na lezen van een stukje uit Lucas over Johannes de Doper en een tekst die Jezus sprak over Johannes, hebben wij de opgravingen bekeken. In deze dorre streek is het water een kostbaar goed, en het rituele bad, de mikwe, was voorzien van een extra waterreservoir waaruit in het bad een klein stroompje gelaten kon worden om toch een bad van stromend water te krijgen.
In Ein Gedi, Bron van het bokje, is de Wadi van David. Na lezing uit 1 Samuel hoe David Saul spaarde in een grot aan het water, en een stukje uit Psalm 104, “De hoge bergen zijn er voor de steenbokken, en in de kloven schuilen de klipdassen”, zijn we deze prachtige vallei gaan bekijken. Ook wij vonden er de klipdassen en de steenbokken.
Massada is een ca. 400m hoog rots massief waarop Herodes een fort heeft gebouwd, dat later tijdens de joodse opstand tegen de Romeinen als toevluchtsplaats is gebruik door een groep van 960 Zeloten. Doordat de toestand uitzichtloos werd hebben zij zich massaal van het leven beroofd, en kozen voor de dood als victorie boven slavernij onder de romeinen. Flavius Silva was de romeinse aanvoerder. De Israeli gebruiken nog steeds de uitdrukking; “Massada zal nooit meer vallen”. Met een kabelbaan hebben wij de rots en de ruines bezocht. Een bijzonder ervaring om in de badruimte van Herodes te lopen op een plek waar zich zoveel heeft afgespeeld.
Na een late lunch in Hotel Lot zijn we gaan zwemmen in de Dode Zee. Heel bijzonder. Je blijft vanzelf drijven en zwemmen is haast niet mogelijk. Na een uurtje dobberen hebben wij de Dode Zee verlaten en zijn doorgereisd naar ons hotel nieuwe hotel in Mitspe Ramon. Dit is een voormalig appartementsgebouw en daar hebben we als kamer een geheel appartement.
Ton en Elly
27 November 2011 - 21:40
Gera:
Jullie hebben weer bijzondere dingen beleefd. Het komt ons weer helder voor de geest.
Ook voor ons was het bijzonder, vandaag. Dat heb ik al verteld.
Geniet nog van de laatste dagen. De reis is al ver heen.
Een lieve groet van GERA -
27 November 2011 - 22:53
Emile:
Verhalen en foto's doen soms geloven dat je erbij bent. Misschien ga ik deze reis ook zelf nog wel een keer maken.
Addy en Jan vergeten jullie de hummus niet mee te nemen, dat is namelijk een van de ingredienten van het diner wat ik voor jullie kook als jullie terug zijn. Hoop dat jullie het lekker vinden.
Geniet er nog van allemaal -
27 November 2011 - 23:09
Gerda Harks:
lieve pelgrims, wat worden we verwend met jullie verslagen!
Ik hoop dat jullie veel in je kunnen opnemen. Alles is onmogelijk. Ik herinner me dat er zoveel op je afkomt. Geniet , geniet , vooral van de rust in de woestijn.
Wat een prachtige viering hadden wij in de Jozefkerk zondag. De volle kerk voelt zo goed en kippenvel kreeg ik van het prachtige lied voor "onze" Wim door het Byzantijns koor. Zeer verdiend! Hij is veel geplaagd de laatste maanden wat zijn gezondheid betreft.
Dank Myriam voor de groetjes die we kregen via je vader. Shalom voor allen!
28 November 2011 - 05:56
Tony Lenatti:
Oh, wat ben ik toch jaloers op jullie. Maar daarnaast gun ik jullie deze reis van harte. Jullie "eigen " Israel reis. Iedereen maakt het op zijn manier mee. Maar iedereen komt op dezelfde plek. Heel mooi. (Dit zegt de nuchtere Tony). Geniet nog van de laatste dagen en ik ben heel benieuwd naar jullie verhalen, wanneer jullie weer terug zijn en dan doel ik vooral op "mijn "koorleden. Dimphie, Gerrit, Liesbeth, Huub en Nelly. Verder iedereen nog een fijne tijd, Myriam en Janny houden jullie ze in het gareel. Met heel veel groetjes van mij. Teuntje -
28 November 2011 - 07:55
Rianne:
Goedemorgen Pelgrims,
lag gisteren al op een oor toen jullie verslag kwam. maar nu heb ik het al gelezen,. en ik vind het nog steeds heel erg leuk om zo met jullie mee te leven. vorig jaar was het via smsjes, dat ging ook, maar dit is veel leuker en voor veel meer mensen te volgen.
leuke foto's. veel gezien. vandaag met de jeeps de woestijn in, de parfumroute, goed ruiken dan. of je wat lekker ruikt.
de viering van gisteren bij ons, moet nog steeds bezinken bij mij, was zo veel, zo groots en bijzonder.
fijne dag,
Kees en Rianne -
28 November 2011 - 10:46
Susan:
Hoi pap en mam, wat een mooie foto's vandaag. Vooral van papa in de dode zee, geweldig, haha :-) Jullie hebben een druk en serieus programma maar aan de foto's te zien ook tijd om te ontspannen en te lachen. Nog veel plezier.
Groetjes van ons allemaal -
28 November 2011 - 10:52
Yvonne En Floor:
Inderdaad, wat een leuke foto's pap en mam van jullie in de dode zee! Echt raar lijkt me dat!
Groetjes en tot donderdag! -
28 November 2011 - 17:28
Marcel En Rozemarijn:
Mooi verslag, het ziet er ook spectaculair uit op de foto's.
En als Elly zo lekker aan het tekenen is verwachten we natuurlijk ook een stukje steen van Ton als souvenir.
Veel plezier en geniet nog heel veel van het laatste stuk van jullie reis!
Liefs uit Utrecht